Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2018 09:12 - Шахът
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 841 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                                        /със съкращения от кн. Алхимията като наука, автор Спас Мавров/   1. Боляр (Боил) шах   В българската система за титулуване няма титлата Боляр – тя навлиза много по-късно след Аспаруховата държава. На титлата Боляр съответства БОИЛ. Тъй като преди два века този шах е бил наречен Боляр шах и вече е известен с това име, аз се придържам към това последно именуване.   Боляр шахът е система, символизираща първичната Архетипова матрица на Сътворяващия код. Неговата Цялост носи следните три нива:
  а/ Четирите творящи субстанции (лодките). б/ Тридесет и шестте фигури като съвкупност от единството на Андрогинния Ян и Ин, преди да бъдат разделени. Семената – НЕпроявеният свят. Космическият принцип на Творенето. Общото. Мъжкото начало.   Двамата Боляри (царици), от двете страни на Кана (царя),са двете творящи енергии, които нямат енергиен знак, но едната от тях се поляризира, когато творчеството започне в Проявеният свят. Всеки от тях има своя женски, материален аспект на по-ниско ниво (материалното). Те са квантът на атомния свят – протонът и неутронът. В най-чистият си алхимично-химичен вид те са символи на Водорода – бащата на елементите в проявената атомна вселена, но като динамика на развитието на химическата реалност (елементите) символизират и Хелия (Не).
  Третият – Канът (царят) е обединителят на Болярите. Той е връзката между тях и носи способността да ги обединява, да ги свързва в система. Етерът. Така системата Боляр-Кан-Боляр става способна да твори, а Проявеният свят има своята Троица.
  Двата коня покриват полетата на епохата като съединяват Осемте в единство и Третият (посветеният) може да пребивава в тях. Десният кон тръгва надясно, Левият тръгва наляво. Заедно обхождат всички части на полето (проявения свят – шахматната дъска) и изграждат движението на спиралата.
  Човешките същества не могат да практикуват Боляр шаха,защото още са извън Градината – извън Еден (Рая). Затова се нарича Боляр шах – защото е за хора, придобили ранг в духовното си развитие. Само българи с благородно потекло (боляри, боили,багаини, багатури и прочие), придобили духовният сан Колобър могат да научат истинските правила и да го практикуват.Отразено е например в личните им титли: Багаинът Колобър,Багатур Колобърът, Колобърът Боил Колобърът и т.н.   Ход на Кана (Царя). Канът (Царят), заедно със Болярите, представляват Тримата братя, Тримата генетици на нашата вселена, ръководещи еволюцията на живите същества под ръководството на Четвъртия: в приказките това е Колобърът – разказвач, а в Шаха той не фигурира, защото представлява Наблюдаващият (ТанГ-РА или Амон-Ра) от Небето. Първият от Тримата пребивава в съзведие “Колата” (днес неизвестно защо наречено Голяма мечка). Вторият пребивава в съзвездие “Близнаци”. Третият пребивава в съзвездие “Воловар”. Четвъртият пребивава в “Плеяди” (звездатаАлциона или ТанГ-РА). В нашата Вселена Четиримата обединяват своите действия в съзвездие “Косите на Вероника”, а за нашата галактика – в “Касиопея”.Тримата са вече тук, на Земята, защото Партията (цикълът)приключва.Третият подготвя раждането на новите 42 рода човешки същества, които в Новата епоха ще имат тела с нови качества. Вторият, който вече е отворил “вратата” за Новото човечество, взаимодейства с новите магнитни полярности на географските райони и чака промяната на магнитните полета, предшествуващи промяната на географските – геомагнитните – Ин аспектите.
  Ход на Багаина (офицера). В Боляр шаха и двамата офицери са в един цвят, защото интерпретират дейността на Болярите в материята, позната на хората като ДНК (яДНК и мДНК) и нейната еволюция в процеса на натрупването на опитност
  Ход на Колобъра (Коня). И в двата шаха конете запазват характера на своята дейност, защото духовните водачи имат еднакви цели и задачи в подготовката на Човечеството за духовното му развитие. Конят чертае движението на посветените по структурния модел на Идеята (кода). Двата коня дават двете едновременни движения (спиралите на ДНК), които се съединяват в Третия син –обединителя, посветения. В Боляр шаха конят се наричат българин,но във варианта на класическия шах (8/8) конят на тъмното поле е тракиец, който винаги е от лявата страна на Царя. Конят принципно не променя своя ритъм, независимо в кой шах участва. Този Кон обаче не е Колобърът-катар, тоест алхимикът.
  Ход на Багатура (Тур или Топ). Багатурът определя фронта на действие и в двата шаха.На ниво ДНК той определя параметрите на разширенията иреализа-цията на интелекта в даден цикъл. Топовете са оператори на времето и простраството. С тях се ограничава действието на активните и пасивните хромозомни връзки, които РНК може да разкодира или не може да задейства. В класическия шах е останал един вариант на това име от българския шах – Тур. Свещените названия Тор, Тур, Тара, Тора и Тура вече бяха обяснени. Тази частица от името на воина Бага-тур е свидетелство за преките връзки между българския Боляр шах и Класическия му вариант днес. Багатур = Бага + Тур. Бага-старша, велика, еволюирала душа и Тур –охранителят на цикъла (крепост). Названието Топ е следствие от по-късно художествено пресъздаване на шаха, когато фигурата на Багатура е била интерпретирана като оръдие – топ.
  Ход на Лодката (Кораб). Колобърът – алхимик. В моите знания за символиката на българския шах вместо Лодки има Кораб, но мисля, че това не е съществено, защото те са синоними. Важното е, че олицетворяват движението на Душата по Небесната еклиптична орбита на Слънчевата система (на Сина, Амон-Ра) и отразяват „плуването” на душата във водите на астралния свят, олицетворен в сакралните знания чрез символа вода (Вам). Ще използвам названието Лодка, защото така е познат на шахматистите, познаващи древния български шах. За вложените в името на това съзвездие идеи читателят може да прочете още малко в книгата ми „Пътят на пробудената душа – астрология на траките”, стр.128, знакът „Рак”. Тук само ще добавя, че съзведието Кораб има 64 звезди, колкото са полетата на класическия шах, колкото са и кодоните на ДНК. Сакралното значение на лодките е: а/ Четирите Лодки в Боляр шаха са четирите Джила – енергиите на стихиите земя, вода, огън и въздух. Алхимично те са четирите азотни бази, които определят 4те енергийни и антропоморфни белега на Човечеството… както и четирите рода (раси) земно човечество, съставящи общия единен организъм на Човечеството на Земята.
  Ход на Чигота (войн, пешак или пешка). Воинът – пешак (пешката, пехотинецът) символизира дейността на всички следствия от работата на РНК. Във всяка клетка от нашия организъм реализаторката на военното действие е РНК. На ниво зачатие са яйцеклетките и сперматозоидите(белите и черните) – преносителите на информацията, тоест на неразривната връзка между двете полярности на двойката Баща – Майка (Ян и Ин). Пешките имат изразен полов и войнски характер. Затова и в двата шаха фигурите, без посветеният – Коня, не могат да влязат в действие ако Чигота,пешката, не даде възможност. Това е особено интересна идея за строежа на двете спирали на ДНК.   Рокада. Рокадото е олицетворение на „преобръщането” на съзнанието, когато натрупаните трансформации стават трансмутации.Подчертавам – в Боляр шаха има само Голямо рокадо, защото малкото е трансформацията (дълъг процес за натрупването на опитности, провокиращи съзнанието), а голямото е трансмутация.   И в заключение искам да обобщя, че: всяка фигура в българския Боляр шах може да стане Боляр, тоест посветен от най-висок ранг, стига да премине успешно през всичките седемдесет и две полета(прераждания) на личното си усъвършенстване. Когато този процес приключи успешно, всеки ще има правото да стане и помощник на посветените хора в осъществяването на хармонията между Четирите стихии – Лодките. В космогонията на Богомилите тези идеи са ясно поставени,обяснени и разработени като Метод за обучение на духовните неантагонистични души. Те работят в Общиария, за да станат Подобия – хора, лишени от каквито и да е претенции за личен приоритет и значимост. В Общиарията всички във всичко са равнопоставени. Там не може да съществува човек, който не се приема безусловно за подобен с всички други.   продължава....



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня! Според мен, ние не ...
23.03.2018 20:08
Здравей , Таня!
Според мен, ние не сме перси, но при обратния ни път през Персия,управляващата класа е приела персийския език Като по-късно-френски и английски
Например днес, батальон, маршал, генерал са с френски произход, влезли в употреба в след напалеоново време! Но това не означава , че сме французи, нали?
До интересна връзса ме доведе с рокада
Скала на френски и на италиански е рока, без допълнения относно малки разлики
За мен е доказателство, че рокада е наистина стара Българска дума! Царят при рокадата става наистина скала, недостъпен!
Чудесен материал, поздравявам те!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14910423
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава